De dokterswoning

Deze woning is gebouwd rond 1910-1915 als dokterswoning in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. Het in Art Nouveau stijl gebouwde pand is karakteristiek voor het voorzieningenniveau binnen de Maatschappij. Het pand heeft inmiddels een uitbreiding gekregen in de vorm van een ondergeschikte platte aanbouw. De bescherming richt zich op het oorspronkelijke hoofdgebouw.

Het is een luxe pand en dat is ook te zien aan de indeling. Er is een uitgebreid balkon maar ook bijvoorbeeld een serre. Voor de 19de eeuw is dit een pand van uitstekende bouw. Het ziet er prachtig uit. Qua grootte is het samen met Huis Westerbeek een van de grootste woningen in het gebied. Daarom kan ook aangenomen worden dat men ook in deze dokterswoning behandeld werd. Een praktijk aan huis dus. Dat was voor de doktoren in het de kolonie erg handig. Hij hoefde niet van huis om zijn patiƫnten te kunnen behandelen.

De inwoners van de kolonie konden al voor 3 cent een verzekering afsluiten voor medische zorg. Daarvoor werden ook enkele van de beste artsen uit de stad gevraagd om richting de kolonie te vertrekken. Johannes van den Bosch had daar genoeg voor over. Hij wilde dat zijn project een succes werd dus de doktoren kregen een goed loon. De keus was voor hen dan ook niet moeilijk om richting het Drentse platteland te vertrekken. 

In 1827 werd deze eerste dokterspost gesticht in Frederiksoord. De apotheek in Frederiksoord fungeerde tot 1860, daarna werd deze zorg tot 1910 geleverd vanuit Steenwijk. Voordat de dokterswoning aan de Van Swietenlaan werd gebouwd was Huis Westerbeek in gebruik geweest als dokterswoning. In 1910 kreeg de Enschedese architect R. van der Woerd Hzn. de opdracht een nieuwe dokterswoning in Frederiksoord te ontwerpen.

Tegenwoordig staat het pand op de lijst van rijksmonumenten. Dit deel is belangrijk binnen de Nederlandse geschiedenis. Daarom heeft het ook een hoge cultuurhistorische waarde. Het is een prachtig pand om te zien. Zelf doet het me erg denken aan een woning op een heuvel ergens in Oostenrijk. Maar dat terzijde.